1 Eylül 2015 Salı

Otomobillerdeki Arıza Tespit Cihazları Hacklenebiliyor!

Son dönemlerde otomobillerin internet ile olan kaynaşması, hacker'lara yeni olanaklar sunuyor.

Geçen ay otomobil sektöründe önemli olarak sayılabilecek bir gelişme olmuş ve güvenlik sistemleri ile ilgilenen araştırmacılar, bir arabanın kilometrelerce uzaktan intenet bağlantısı sayesinde hack'lenip kontrol edilebileceğini göstermişti. Benzer hack'lenme olayı geçtiğimiz günlerde Tesla Model S için de olmuştu.


Bu durum oldukça önemli. Çünkü gelişen teknoloji, otomobil sektöründe de kendini en iyi şekilde göstermekte, araçlar daha da fazla ''akıllı'' olmakta. Ancak bir otomobilin hack'lenmesini çok da önemli bir durum olarak görmeyenler için, sanıyoruz bu haberimizde bahsedeceğimiz şey dikkat çekici olacaktır.


Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, San Diego'da düzenlenen Usenix Güvenlik Konferansı'nda, araçların gösterge panellerine takılan ve yer, hız, yakıt tüketimi gibi verilerin ölçümünde kullanılan OBD2 cihazının, nasıl sürücüye karşı kullanılabileceğini konusunda bir tanıtım yapacak. Bu bağlamda küçük bir video yayınlayan ekip, cihazın bağlı olduğu bir Corvette'i, ODB2 ile SMS üzerinden kurulan bağlantı sonucu kontrol etmeyi başarıyor. Bu kontrol işlemi içinde aracın hareketine hatta frenlerine doğrudan müdahale de mevcut.



Fransız bir sigorta şirketi tarafından sağlanan OBD2, aracın verilerini sürekli olarak takip ediyor. OBD2'nin en önemli özelliği ise, aracın çalınması gibi durumlarda sürekli olarak konum bildiriyor ve takip edilebilme imkanı tanıyor olması. Ancak araştırmacıların yaptıkları bu hack olayı, çoğu kullanıcıyı araçlarına bu tarz cihazlar taktırmadan önce iki kez düşündürebilir.

Özellikle hack'lenen ODB2'nin aracın fren sistemini kontrol edebilmesi, çoğu kötü niyetli hacker'a davetiye çıkarır cinsten. İşin birde sigorta şirketi tarafı var. Fransız şirket, bu durumu kullanalarak sigortadan para almak isteyen müşterilerin bilinçli hack girişiminde bulunmasından çekiniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder